Reisebrev fra Maria

Colombia, FOR et land! Helt fra jeg landet i Cartagena, til jeg gikk om bord på et nytt fly på vei vekk fra Medellin, har jeg hatt det helt fantastisk! Colombianere er muligens det mest vennlige folkeslaget jeg noen gang har møtt, i tillegg lager de utrolig god mat. Landet er fullt av vakre, idylliske plasser, har et rikt mangfold av dyr- og planteliv og en herlig dansekultur. 

Før jeg reiste til Colombia, tilbragte jeg seks uker i Ecuador. Veldig kjekt både med tanke på at det var i samme tidssone som Colombia, men også kort reisevei. Uheldigvis booket jeg billetter via et noe "useriøst" flyselskap, og turen tok totalt 50 timer. Og allerede her fikk jeg et godt inntrykk av skolen i Cartagena, da vi holdt kontakten hele veien, og de stilte opp med svar på alt jeg lurte på i forhold til ankomst. De var også så greie at de lot meg ta igjen de skoletimene jeg mistet pga. forsinkelsen. 

Jeg ble møtt av ei colombiansk dame på flyplassen, som tok meg med til vertsfamilien min. Verdens fineste lille familie, bestående av vertsmor Ingrid, datteren Maria og deres lille hund kalt Estrella (stjerne). Huset ligger i et rolig og trygt nabolag, med en liten park som nærmeste nabo. Som veldig mange hus i Colombia, var også dette fullt av planter og grønt, med en liten terrasse på fremsiden. Jeg fikk mitt eget rom med privat bad, og Ingrid vasket både klærne mine og rommet mitt ukentlig. 

Første dag i Cartagena fulgte vertsmor meg til skolen, samtidig som hun ga meg en liten guidet tur i byen. Jeg ble tatt varmt i mot av enda ei Maria i resepsjonen på skolen, som ga meg alt av informasjon jeg måtte trenge. Deretter tok jeg en liten spansktest for å se hvilket nivå jeg var på og hvilken klasse jeg skulle begynne i.

FOR en kvalitet på lærerne! Jeg var i en klasse med fire andre elever, og der ble virkelig alle og enhver sett og hørt. Det var massevis av variasjon i timene, mange interessante temaer som ble diskutert og akkurat passe med utfordringer. Og det var gøy! I løpet av mine tre uker på skolen i Cartagena, hadde jeg to uker med klasseundervisning og en uke med privatundervisning, med utrolig flinke Sonya og Eduardo. 

Etter skolen dro gjerne studentene sammen for å spise lunsj på en av de mange gode restaurantene og kafeene i nærheten. Hver ettermiddag arrangerte skolen forskjellige aktiviteter, her var det alt fra kinokveld og bysightseeing, til salsa og fruktsmaking. Veldig god variasjon på aktivitetene, og i og med at skolen arrangerte det, var det også gratis (!). De fleste av elevene slo gjerne til og ble med på flere av aktivitetene, og det var derfor lett å bli kjent. 

Det er i tillegg massevis av ting å gjøre i Cartagena på egenhånd, alt fra å lete etter dovendyr i parken, dra på stranda og museumsbesøk, til å se vakre solnedganger fra et gammelt slott i utkanten av gamlebyen. Også er det en veldig god temperatur i byen, alltid varmt og solskinn. 

I helgene arrangerte skolen utflukter som man kunne bli med på. Jeg valgte å bli med på en av dem, da vi overnattet på en øy i nærheten, kalt Isla Grande. En utrolig fin øy, hvor vi brukte mesteparten av tiden vår på å utforske de fine strendene som var der. På kvelden dro vi til en plass hvor man kunne bade med alger som lyste når du kom i kontakt med dem, veldig kult! 

Helgen etter dro jeg, sammen med to andre elever fra skolen, til vakre Tayrona nasjonalpark. Dette er et must-do i Colombia! En helt utrolig vakker plass, som du må gå et par timer på å komme frem til. Men det er så absolutt verdt det. Vi var til og med så heldige at vi fikk de tre siste hengekøyene med utsikt, og å våkne opp til soloppgangen fra en hengekøye over Tayrona nasjonalpark er noe jeg unner absolutt alle. Vakkert!

Etter tre uker i Cartagena var det tid for å reise videre til Medellin for å fortsette på skolen deres der i to uker til. Siden jeg til sammen tilbragte mer enn 4 uker på skolene i Cartagena og Medellin, spanderte skolen flybilletten til Medellin på meg. 

Også her var det et fantastisk bra lærerteam, og spansken min har virkelig forbedret seg. Som i Cartagena, arrangerte skolen aktiviteter hver ettermiddag, i tillegg til en stor BBQ-fest hver fredag. Her kom alle elevene, lærerne og resten av personalet fra skolen for å spise sammen først og etterpå dro vi ut sammen. Skolen i Medellin er supersosial, og man henger gjerne med andre elever og lærere hele tida. 

I Medellin hadde jeg booket privatrom i studentleilighet, som viste seg å være i samme bygg som skolen. Utrolig kjekt, da jeg kun trengte å gå ned en trapp for å komme til skolen hver dag. På skolen er det også en veldig bra oppholdsplass, med et par sofaer, bord, hengekøyer og hage, godt tilrettelagt for å være sosial og slappe av samtidig. 

Medellin har utrolig mye å by på. Ikke bare er det byen med "eternal spring", men den har og mye historie. Det er Colombias nest største by, og er moderne, med metro og store kjøpesentre, og ligger omringet av høye fjell for flotte utsiktspunkter. Det er utrolig mye fin gatekunst der og, og spesielt i et område kalt Comuna 13. 

Jeg hadde kun en helg på skolen i Medellin, og den brukte jeg til å utforske en nærliggende by kalt Guatape. Guatape er den mest fargerike byen jeg noen gang har besøkt, og den har en stor "stein"  litt i utkanten, hvor man kan gå opp 700 trappetrinn for å se det som blir sagt å være et av Colombias fineste utsiktspunkt. 

Så, etter fem lærerike og herlige uker i Colombia, var det dessverre over. Jeg føler meg utrolig heldig som har fått vært med på dette. Colombia er virkelig et land som har alt, og skulle med glede blitt lenger om jeg hadde hatt tid. 

TAKK!

lagt til handlevogn